Saturday, April 11, 2009



Narva piirkonna arhitektuur

Raekoda

17. sajandi 60ndate aastate lõpus ehitatud Narva raekoda oli barokse Narva kõige esinduslikum ühiskondlik hoone. Raekoja ehitamiseks andis linnavõimudele käsu Rootsi kuningas Karl XI, hoone aluseks võeti Lübecki ehitusmeistri Georg Teuffeli projekt. Ehitust alustati 1668. aastal ja hoone valmis kolm aastat hiljem 1671, kui torni tippu paigutati maalermeister Grabbeni kullatud sepistöös tuulelipp – kurg ja paigaldati ukse kohale Stockholmist toodud portaal. Raekoda oli seest rohkelt maalingutega kaunistatud. Teises maailmasõjas sai raekoda tugevalt kannatada, hävis enamus sellest. Raekoja restaureerimistööd kestsid 3 aastat.

Tänane Raekoda on kolme-korruseline paekivist ehitis, mis toetub väga kõrgele soklikorrusele. Hoone fassaad on liigendatud 8 toskaana pilastriga. Hoonel on kõrge kelpkatus koos saleda torni ja barokse tornikupliga. Torni tipus on kurg – valvsuse sümbol. Aknad on välispinnalised (see tähendab, et nad on välisseinaga ühel tasapinnal), mis on barokk-Narva hoonetele tüüpiline. Hoonet kaunistab portaal kolme naisfiguuriga, mis iseloomustavad kolme eetilist printsiipi: Õiglust, Tarkust ja Mõõdukust. Just nende printsiipide järgi pidi toimuma kohtumõistmine raekojas. Naisfiguuride vahele on paigutatud linna ajalooline vapp. Sinisel kilbil on mõõk, saabel ning kolm kuuli. Need sümboliseerivad linna tähtsust kindlusena Ida (saabel) ja Lääne (mõõk) piiril. Piirilinna sümbolite vahel on kujutatud kaks kala. Ühe vapiseletuse järgi tähistavad need linnale valitsejate poolt omistatud kalapüügiõigust. Vanad Eestimaa veekogud on tuntud kalarohkuse poolest. Rahvajutt kinnitab, et Peeter I öelnud linnavappi kinnitades: Vaikige kui kalad, st olge uuele võimule sõnakuulelikud.

Rootsiaegsed elumajad

Nagu juba nimetatud, jäi rootsi ajal ehitatud barokk-Narvast alles vaid kolm barokkstiilis hoonet, lisaks raekojale ka kaks elumaja. Neist üks asub aadressil Koidula tn 6. Barokk-Narva uhkeid hooneid silmas pidades on tegemist tagasihoidliku keskklassi elamuga. Maja restaureeritud 1982. aastal, seal asus Vanalinna hotell, kuid praegu seisab maja tühjana.

Samas kvartalis asub ka teine samast ajast säilinud hoone – aadressil Koidula tn 3a. Tõenäoliselt ehitati maja 17. sajandi II poolel kooliks sakslastest linnakodanike lastele. Hoone renoveerimisel 1970. aastatel püüti taastada selle 17. sajandi ilme. Täna asub hoones Narva prokuratuur.



No comments:

Post a Comment