Friday, April 10, 2009

Kirev kultuurimaastik

Ida-Virumaa kultuurielu on põnev ja vaheldusrikas. Kõrvuti põlisrahva, eestlaste rahvuskultuuri arendamise ja säilitamisega, tegutsevad siin ka arvukad vähemusrahvuste kollektiivid. Siinsel kultuurimaastikul kohtab venelaste, valgevenelaste, ukrain-laste, sakslaste, ingeri-soomlaste, tatarlaste, poolakate, juutide , usbekkide ning tšuvaššide laulu- ja tantsu-kollektiive.
Maakonnas tegutsevad ka Eesti ühed vanemad kollektiivid – 1855. aastal asutatud Lüganuse laulukoor ja 1862. aastal asutatud Jõhvi segakoor HELI. Üldlaulupidudel esindab Ida-Virumaad kokku üle 2000 laulja. Rahvatantsukollektiividest tuntumad on tantsuansambel VIRULANE, Jõhvi naisrahvatantsurühm GEVI, Sillamäe SUVENIIR, Narva JUN-OST ning Tammiku, Mäetaguse, Iisaku, Lüganuse, Maidla, Voka jt tantsurühmad.
Traditsiooniliselt toimuvad igal aastal maakondlikud koorilaulu, rahvatantsu, rahvamuusika, puhkpillimuusika, vokaalansamblite ja näiteringide päevad. Üle aasta toimub folklooripidu KIRDE KILLAD, populaarsed on laulupeod Toila laululaval ja tantsupeod Voka staadionil. Uutest, tuntust koguvatest suurüritustest võib nimetada Tuhamägede Talvist Tantsupidu Kohtla-Nõmmel ja Suvist Tuhamägede Tantsupidu Sinivoore mäel. Üleriigilist tuntust kogunud rahvakultuuriüritustest võib veel nimetada käsitöölaata VIRU NIKERDAJA, Avinurme Pütilaata, Lohusuu Kalalaata ja juba mitu aastat Jõhvis toimunud festivali RAHVUSKULTUURISELTSIDE LOOMEPADA ning rahvapidu Peipsi Jaanik Vaiklas.

No comments:

Post a Comment